Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Αιθέρια Έλαια

Γενικά

Τα αιθερια έλαια είναι φυσικά, αποτελεσματικά και ιδιαίτερα ευχάριστα στη χρήση τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων μπορούν να ωφελήσουν τον καθένα μας. Παρόλα αυτά η χρήση τους απαιτεί σύνεση και προσοχή. Γενικά, εμείς στα Sensities, συνιστάμε στους φίλους μας να αντιμετωπίζουν τα αιθερια έλαια ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα φάρμακα τους. Σας προτείνουμε λοιπόν να ακολουθείτε πάντοτε την αναφερόμενη δοσολογια.

Τα αιθέρια έλαια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου, χωρίς την συμβουλή επαγγελματία αρωματοθεραπευτή ή γιατρού:

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 5 μήνες της κύησης.
    Από άτομα τα οποία πάσχουν από υπέρταση.
    Από άτομα με σοβαρές νευρικές διαταραχές.
    Πάνω σε βρέφη (παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους).
    Για κατάποση. Παρά το γεγονός πως τα αιθερια έλαια μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό όταν λαμβάνονται (σε συγκεκριμένες ποσότητες) μαζί με κάποιο ρόφημα, στα Sensities συνιστούμε στους φίλους μας να αποφεύγουν αυτή τη μέθοδο εάν πρώτα δεν έχουν συμβουλευτεί γιατρό.

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    Κάποια αιθερια έλαια (λ.χ. Περγαμόντο, Νεράτζι, Λεμόνι κτλ.) μπορούν να προκαλέσουν δερματική φωτοευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Γενικότερα σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε την έκθεση σε έντονο ήλιο για 4 ώρες μετά την αρωματοθεραπεία (μασάζ).
    Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται διαλυμένα σε κάποια βάση (π.χ. έλαιο βάσης) όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε αδιάλυτα αιθέρια έλαια πάνω στην επιδερμίδα.
    «Ευπαθείς» ηλικιακές ομάδες (παιδιά και άτομα άνω των 60) πρέπει να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια σε μειωμένες αναλογίες. Σας συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά την ενότητα «Αιθέρια Έλαια Δοσολογία».

Δοσολογία για Μασάζ (ή επάλειψη)

Τα αιθερια έλαια είναι ιδανικά για μασάζ. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες ανακουφίζουν και φροντίζουν το σώμα. Ο γενικός κανόνας για τα αιθερια έλαια όταν αυτά χρησιμοποιούνται στο μασαζ, είναι να αναμειγνύονται - σε ποσοστό που προσεγγίζει περίπου το 2% (maximum 3%) - σε κάποιο ελαιο βάσης της προτίμησης σας (λ.χ. αμυγδαλελαιο).

Με τα αιθερια έλαια που θα βρείτε στα Sensities, ο υπολογισμός της σωστής δόσης είναι ιδιαίτερα απλός. Χρειάζεται να γνωρίζετε πως κάθε μπουκαλάκι των 10ml περιέχει περίπου 200 σταγόνες αιθεριου ελαιου. Κάθε σταγόνα αντιστοιχεί σε περίπου 0,05ml. Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε πόσες σταγόνες πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε μία δεδομένη ποσότητα ελαιου βάσης, τότε απλά εφαρμόστε τον ακόλουθο τύπο:

(Ποσότητα ελαίου βάσης × Ποσοστό συμμετοχής αιθέριου ελαίου) ÷ 0,05

Παράδειγμα: Θέλουμε να παρασκευάσουμε 200ml λάδι για μασαζ για ενήλικες. Υπολογίζουμε τις σταγόνες αιθέριων ελαίων που θα προσθέσουμε, ως εξής: 200 ml × 0,02 (2%) = 4 ml. Χρειαζόμαστε λοιπόν 4 ml αιθέριων ελαίων. Τα 4 ml αντιστοιχούν σε 4 ÷ 0,05 = 80 σταγόνες.

Αν δεν έχετε μετρητή για το λάδι βάσης, ακολουθήστε τον «πρακτικό» κανόνα: 1 κουταλάκι του καφέ = 5ml και ένα κουτάλι της σούπας = 15ml.

Οι αναλογίες της συμμετοχής αιθέριων ελαίων στο ελαιο βάσης εξαρτάται και από την ηλικία του χρήστη. Στη μεγαλύτερη σε εύρος ηλικιακή ομάδα, ισχύει ο κανόνας του 2% που προαναφέραμε. Σας προτείνουμε όμως να αλλάζετε το ποσοστό συμμετοχής, ως εξής:

    2% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για χρήστες ηλικίας 12-65 ετών.
    1,5% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 6-12 ετών.
    1% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 4-6 ετών και χρήστες ηλικίας άνω των 65 ετών.
    0,5% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για άτομα ηλικίας 1-4 ετών.
    0,2% συμμετοχή αιθέριων ελαίων για βρέφη και για γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μόνο μετά από άδεια γιατρού - δείτε την ενότητα «Αιθερια Ελαια Προφυλάξεις» για ειδικές οδηγίες σχετικά με την εγκυμοσύνη).

Δοσολογια για Μπάνιο

Τα αιθερια έλαια όταν χρησιμοποιούνται στο ζεστό μπάνιο είναι ιδανικά για τη χαλάρωση του σώματος αλλά και για αρωματοθεραπεια. Προτείνουμε το καθαρό αιθεριο ελαιο να προστίθεται στο νερό σε γεμάτη μπανιέρα (όχι κάτω από το τρεχούμενο νερό, καθώς θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα). Όσο αφορά τις ποσότητες, εμείς στα Sensities προτείνουμε τα ακόλουθα:

    7-12 σταγόνες αιθέριων ελαίων για χρήστες 12-65 ετών.
    4-6 σταγόνες αιθέριων ελαίων για άτομα 4-12 ετών και χρήστες άνω των 65 ετών.
    2-3 σταγόνες αιθέριων ελαίων για άτομα μεταξύ 1-4 ετών και για γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μόνο μετά από άδεια γιατρού - δείτε την ενότητα «Αιθερια Ελαια Προφυλάξεις» για ειδικές οδηγίες σχετικά με την εγκυμοσύνη). Στην περίπτωση του ποδόλουτρου, η αναλογία αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιείται είναι συνήθως πολύ μικρή. Σαν γενικό κανόνα θα σας προτείναμε να ακολουθήσετε την αναλογία 1-2 σταγόνες ανά 1 λίτρο νερού. Μπορείτε στη λεκάνη σας να ρίξετε τα αιθέρια έλαια διαλυμένα σε ένα κουτάλι σούπας ελαίου βάσης ή και αδιάλυτα.

Δοσολογια σε Συσκευή

Τα αιθερια έλαια όταν χρησιμοποιούνται σε συσκευή αρωματοθεραπειας είναι ιδανικά για την φροντίδα της διάθεσης και της ψυχικής ευεξίας.

Η δοσολογία για τις συσκευές αρωματοθεραπείας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως είναι ο τύπος της συσκευής (Oil Burners, Diffusers και Vaporizers, Bulb Rings), το μέγεθος της συσκευής, το μέγεθος του δωματίου και η ηλικία των ατόμων μέσα στο χώρο.

Ένας απλός κανόνας για τις συσκευές καύσης (Oil Burners) που προσφέρουν τα Sensities είναι να χρησιμοποιείτε 1-2 σταγόνες αιθέριων ελαίων ανά 10ml νερού.

Γενικότερα θα παρατηρήσετε πως μετά από την παρέλευση κάποιου χρόνου τα αιθέρια έλαια, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από το Oil Burner, θα σταματήσουν να σας γίνονται αντιληπτά. Πολλοί φίλοι μας λένε «δεν μυρίζει ο χώρος». Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα, είναι πως έχετε «προσαρμοστεί» στο άρωμα των αιθέριων ελαίων και πως η ένταση τους δεν γίνεται πλέον καθαρά αντιληπτή. Εάν βγείτε από το δωμάτιο για 10 λεπτά και επιστρέψετε (ή αν μπει κάποιος τρίτος), το άρωμα θα σας φανεί πάλι έντονο. Σας συνιστούμε λοιπόν να μην προσθέτετε σταγόνες όταν η ένταση του αρώματος σας φαίνεται χαμηλή.
Δοσολογία για Επίθεμα (Κομπρέσα)

Τα αιθερια έλαια όταν χρησιμοποιούνται σε κομπρέσες είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, παθήσεων του δέρματος κ.ο.κ.

Για να προετοιμάσετε ένα επίθεμα με αιθέρια έλαια θα χρειαστείτε κατά πρώτο λόγο ένα μπωλ με περίπου ½ λίτρο κρύο ή ζεστό νερό. Προσθέστε στο μπωλ 4-6 σταγόνες αιθέριων ελαίων και ανακατέψτε πολύ καλά. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πετσετάκι μέσα στο νερό, στίψτε το και εφαρμόστε το πάνω στο σημείο του σώματος που σας ενδιαφέρει.
Αποθήκευση

Τα αιθερια έλαια πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια προκειμένου να προστατεύονται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα αιθέρια έλαια (αδιάλυτα) σε πλαστικά μπουκάλια – το πλαστικό ενδέχεται να «λιώσει».

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στο φως του ήλιου, καθώς αυτό επιταχύνει δραματικά την οξείδωση τους.

Το κατάλληλο μέρος για την φύλαξη των αιθέριων ελαίων είναι ένας σκοτεινός και δροσερός χώρος. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει τα αιθέρια έλαια που αποθηκεύετε να είναι προσβάσιμα σε παιδιά. Μία καλή και απλή ιδέα για τη φύλαξη των αιθέριων ελαίων είναι τα κουτιά αρωματοθεραπείας (θα βρείτε κάποια στο website μας). Η χρήση των κουτιών αρωματοθεραπείας σας επιτρέπει να διατηρείτε τα αιθέρια έλαια σας τακτοποιημένα και προστατευμένα από το φως.

Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά εύφλεκτα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να φυλάσσονται κοντά σε εστίες θερμότητας.

Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται σχετικά εύκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν τα αποθηκεύετε να φροντίζετε να έχετε «σφίξει» καλά το καπάκι τους.

Εάν έχετε λίγα αιθέρια έλαια μπορείτε το καλοκαίρι να τα αποθηκεύσετε και στο ψυγείο σας. Αν και δεν το προτείνουμε (το σκοτεινό, δροσερό μέρος επαρκεί), τότε πρέπει μία τουλάχιστον ώρα πριν από τη χρήση να τα βγάλετε από το ψυγείο – προκειμένου να «έρθουν» σε θερμοκρασία δωματίου.


Βότανα

Γενικά

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα tavotana.gr δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Κανείς δεν θα «πειραματιζόταν» με φάρμακα της συμβατικής ιατρικής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του. Το ίδιο ισχύει και με τα βότανα. Απευθυνθείτε στον κατάλληλο θεραπευτή. Αυτός οφείλει να έχει βαθιά γνώση της βοτανοθεραπείας. Ο θεραπευτής οφείλει να κάνει διάγνωση βασισμένη στο σύνδρομο που σας ταλαιπωρεί και όχι απλώς στα συμπτώματά του, και θα σας καθοδηγήσει ως προς την αγορά των βοτάνων.

Τρόποι λήψης βοτάνων

Οι βασικοί «παραδοσιακοί» τρόποι λήψης βοτάνων και παραγώγων τους είναι οι εξής:

ΕΓΧΥΜΑ

Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω στα φυτά, μέσα σε ένα δοχείο, που το σκέπασμά του κλείνει καλά, για να αποφύγουμε κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου και τα αφήνουμε να βγάλουν τις δραστικές ουσίες επί 5-15 λεπτά. Μετά φιλτράρουμε. Η κανονική δόση των φυτών είναι 1-3 κουταλάκια του τσαγιού για κάθε φλιτζάνι νερό. Το ζεστό πρέπει να πίνεται αμέσως.

ΑΦΕΨΗΜΑ

Το αφέψημα γίνεται με το βράσιμο των φυτών μέσα στο νερό επί 5-20 λεπτά. Αν τα φαρμακευτικά φυτά είναι ψιλοκομμένα, 5 λεπτά φτάνουν. Αν είναι ξυλώδη, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, ιδίως αν τα φυτά είχαν προηγουμένως μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό και κατόπιν σιγά-σιγά βράζονται. Για να φτιάξουμε ένα καλό φλιτζάνι αφεψήματος, βράζουμε τρεις κουταλιές φυτού μέσα σε δυο φλιτζάνια νερό. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να τα κρατάμε πάνω από δώδεκα ώρες.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ

Μουλιάζουμε τα φαρμακευτικά φυτά μέσα σε νερό ή οινόπνευμα και μετά γίνεται συμπύκνωση με εξάτμιση. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε, τελικά, ρευστά, πυκνόρρευστα ή στερεά εκχυλίσματα. Τα υγρά εκχυλίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι συμπυκνωμένα. Αυτά που πωλούνται σε σκόνη έχουν υποστεί προηγουμένως εξάτμιση. Για τις μορφές αυτές, υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα για ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

ΒΑΜΜΑ

Το βάμμα φτιάχνεται βυθίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φρέσκο η ξερό φυτό σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος. Οι αναλογίες γενικά είναι ένα μέρος φυτών αλεσμένων ή σε σκόνη, προς πέντε μέρη οινοπνεύματος 70%. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε καλά κλεισμένο βάζο επί 2-6 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση και κατόπιν πιέζουμε και φιλτράρουμε το υγρό.

ΣΙΡΟΠΙ

Τα εκχυλίσματα των φαρμακευτικών φυτών τα προσθέτουμε σε ένα βασικό σιρόπι (π.χ. απλό σιρόπι),που είναι μια διάλυση 200 γραμμαρίων ζάχαρης μέσα σε 100 γραμμάρια ζεστό νερό.
Φύλαξη Βοτάνων

Το ιδανικό μέρος για φυλάξουμε τα αποξηραμένα βότανα είναι να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό.

Βράσιμο Βοτάνων

Όταν απαιτείται το βράσιμο των βοτάνων, πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη και να χρησιμοποιούμε πήλινα. Επίσης, βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά και ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ να βράσει καλά! Πίνουμε όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.

Όταν η συνταγή δεν απαιτεί βράσιμο, ρίχνουμε το βότανο σε νερό θερμοκρασίας δωματίου και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Είναι καλό να το έχουμε καλά κλεισμένο σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο μέχρι να αποβάλει τα θεραπευτικά του συστατικά στο νερό. Πίνουμε αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.

Πολτός Βοτάνων

Ο καλύτερος τρόπος για την παρασκευή πολτού από φρέσκα βότανα είναι με το παραδοσιακό ξύλινο γουδοχέρι.

Σπόροι, συγκομιδή και καλλιέργεια Βοτάνων

Εάν καλλιεργούμε κάποια βότανα στο σπίτι μας (στον κήπο ή σε γλάστρες) δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουμε χημικά λιπάσματα.

Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί από βιβλία βοτανολογίας για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής μερών του φυτού για το κάθε φυτό.

Όταν πρόκειται φαρμακευτικές παρασκευές από φρέσκα μέρη φυτού, το ιδανικό είναι να τα κόβουμε εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα πρέπει να προσέχουμε να έχουν συλλεχθεί όχι παραπάνω από 2-3 μέρες πριν και να έχουν φυλαχτεί σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο στο ψυγείο.

Πάντα πετάμε το αφέψημα, κατάπλασμα κλπ. που περίσσεψε και ποτέ δεν το φυλάμε για μελλοντική χρήση.

Αποξήρανση Βοτάνων

Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια πολύ απλή διαδικασία: Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τα μέρη του φυτού που θέλουμε να αποξηράνουμε. Δένουμε το τούλι με ένα σπάγκο και κρεμάμε κάπου όπου να το χτυπά ο ήλιος (π.χ. ένα ανατολικό παράθυρο). Που και που κουνάμε το «πουγκάκι» ώστε να ανακατεύεται και να αερίζονται όλα τα μέρη. Σε 1-2 μέρες έχει αποξηρανθεί.

Βότανα και ώρα
Το κατάλληλο αφέψημα την ιδανική ώρα

Αλήθεια ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για να πιούμε ένα αφέψημα ή έγχυμα βοτάνων μέσα στη μέρα;
Οι ώρες λήψης των ροφημάτων μας εξαρτάται από τις ιδιότητες του βοτάνου ή των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε και αυτές είναι:

    το πρωί νηστικοί συνήθως πίνουμε:
        τα αποτοξινωτικά
        τα διουρητικά
        τα καθαρτικά
        τα βότανα με επουλωτική και μαλακτική δράση στους βλεννογόνους του εντέρου και του στομάχου
    την ώρα του προγεύματος συνήθως πίνουμε
        τα ηπατικά
        τα τονωτικά της καρδιάς
        τα αντισηπτικά
        τα εξομαλυντικά
        τα βότανα για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως
        τα αντιρρευματικά και αντιαρθριτικά
        τα αντιβηχικά ή αποχρεμπτικά
    λίγο πριν τα γεύματα -δέκα με δεκαπέντε λεπτά πίνουμε
        τα μαλακτικά-διευκολύνουν την διαδικασία της πέψης όπως π.χ το ταράξακο
        τα σπασμολυτικά-ήπια καθαρτικά όπως π.χ ο γλυκάνισος
        τα τονωτικά
        τα επουλωτικά όπως π.χ η γλυκόριζα
        τα καταπραϋντικά
        τα πικρά
        τα αντιόξινα
        τα στυπτικά και επουλωτικά τα κατάλληλα για τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
        τα χαλαρωτικά όπως π.χ ο δυόσμος
        τα χαλαρωτικά και ηρεμιστικά των μυών
    αμέσως μετά τα γεύματα πίνουμε
        τα χωνευτικά όπως π.χ η αγκινάρα
        τα μαλακτικά
        τα καταπραϋντικά
    πριν πάμε τον ύπνο πίνουμε
        τα υπνωτικά
        τα χαλαρωτικά
        τα καταπραϋντικά
        τα καρδιοτονωτικά
        τα αντιφλεγμονώδη

Προφυλάξεις και κίνδυνοι των βοτάνων

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως ότι είναι φυσικό, όπως τα βότανα είναι και ασφαλές. Αυτό δεν είναι έτσι σωστό. Πολύ συχνά, τα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που συνήθως λαμβάνουν και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Είναι πάντα μια καλή πρακτική να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν την λήψη ενός βοτάνου ώστε να μπορεί  να σας συμβουλέψει για πιθανές επιπλοκές, αν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης να παρατηρήσουμε αν υπάρχουν ασυνήθιστα συμπτώματα μετά την λήψη τους. Πολύ συχνά, αυτά μπορεί να είναι τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλληλεπίδρασης. Το φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο όπως και τα βότανα.

Έτσι, όταν ένα φάρμακο είναι αναμεμειγμένο με κάποιο βότανο, το καθένα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τα μεταβολίζει. Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, ορισμένα βότανα  μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν την επίδραση ενός φαρμάκου. Η κατάχρηση των βοτάνων μπορεί να καταλήξει σε σοβαρά προβλήματα. Ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που λαμβάνουν τρία ή περισσότερα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη,  υπέρταση, κατάθλιψη, υψηλή χοληστερόλη ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για τέτοιου είδους ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.